2017年7月26日水曜日

嫁の妊娠71 ~スーパーのバカ高いうなぎは誰が買うのか~


嫁は8ヶ月目のちょうど中間、29週と数日を過ごしている。

今日も朝から食パンに大好物のリンゴバターを塗り、ボクの剥いたオレンジを美味そうに食べて出勤して行った。

しかし昨日は、もう2週間後には産休に入るので引継ぎ資料などを作るのに忙しく、23時頃に帰ってきた。

そして昨日は土用の丑の日。平賀源内がうなぎ屋のために勝手に作った記念日だが、駅前のセイユーの鮮魚売り場には、これでもかとうなぎが並んでいた。

しかも、1尾が1400円ぐらいする。ので、買わない。

ついこの前このブログに書いたが、その高値の要因はヤクザさんたちのマージンによるところが大きいらしい。

それはそうとしても、とにかく高すぎる。

21時頃に行ったのだが、案の定、山ほど売れ残っていた。

そりゃそう。一般的な4人家族なら、最低でも2尾を買わないとならない。ただ、半身ずつだと食卓が恐ろしいほど貧素になる。

外食でもないのに、食卓が貧素になるのに、一食に3000円以上もかける家庭がそんなにあるとは思えない。

ボクは完全にスルーして、僅かに残っていた鮮魚を見て回る。

最近は肉が多かったので魚系を食べたかった。

見つけた。サンマだ。

産婦人科で貰った冊子には妊婦にはアジやイワシなどがいいと書いてあったが、今日はサンマを食べたい。ボクが。

というわけで3尾を買う。およそ300円。

うなぎなら、大体5分の1切れが食べられる値段で3尾買える。なんだこの差は。

塩焼きにしようか煮つけにしようかスマホでクックパッド先生を検索しながら帰っていると、サンマの蒲焼、との項目が出てきた。

これだ。

先生のレシピとボクの料理の腕があれば、鬼にスタッドミサイルだ。

家に帰り、白飯をセットして調理に取りかかる。

醤油、砂糖、酒などの合わせ調味料を作り、丁寧にレシピ通りの工程を進め、オリジナルのちょい足しを思いつく。

ショウガ。これは間違いなく美味しくなるはず。

甘辛い蒲焼のタレのアクセントになり、且つ和の風味が増す。

サンマを開いて1枚におろし、丁寧に中骨を取る。

小麦粉を軽くまぶしてから、中火のフライパンで腹目から焼き、焼き色がついたら皮目を焼く。

サンマ自体は焼き色がついたらほぼ熱は通っているので、ここからスピード勝負。

合わせ調味料を入れ、フツフツと煮立たせながらサンマと絡める。

ただ、タレをしみこませようとしてあまり時間をかけると思った以上にすぐ辛くなるので、思っているより早めにショウガのみじん切りを投入。

ショウガはあまり熱を通し過ぎると風味が消えてしまう。

さらには、サンマ自体もあまり火を通すと固くなってしまう。

片面30秒。1回裏返して、30秒。ぐらいでもいいと思う。

そしてちょうど炊けた白米をどんぶりによそい、サンマの蒲焼きとタレをかける。

とんでもない絶品になった。

買い物中に山椒もあればとは思ったが、買ったところでこの一瞬しか使わないので買わなかった。

とにかく、サンマもジャストのタイミングで中はふっくら。

ただ、焼く前に軽く蒸して、焼くというよりはタレに絡ませる程度にフライパンに入れるのもありだなと思った。

嫁は昨日も、美味しい美味しいと結構な量を平らげた。

順調順調。



★★★ENGLISH VERSION★★★("excite translation" it's just as it is, so when not knowing the meaning, please accept it.)


◆Wife's pregnancy71 ~Super stupid high eels who are online?~



Wife is 8 months just intermediate, 29 weeks and spending a couple of days.
Today morning paint lingobutter of my favorite bread, I peeled Orange gusto eating and went to work.
But since yesterday, two weeks after maternity leave goes into making transition materials, such as busy, came 23 days. And yesterday's Midsummer ox.
Kannagi anniversary gennai hiraga made without permission because of the eel is a fish counter in front of Seiyu, Kato still had lined up. Moreover, 1 tail to 1,400 Yen.
So, do not buy.
Wrote this this blog recently, but its high factor by the margin of a gangster who seems to be larger.
It seems too high anyway, and the.
Went around 9 pm, but sure enough, as were unsold. That it is not. A typical 4 person family you don't buy at least 2 tails and not.
Terrifying dining table is just one half of the body and be stimulating.
Eating out but I don't think that is home to become stimulating dinner table No 1 food to more than 3,000 yen.
I completely through, fish were left to look around.
So there were a lot of meat I wanted to eat the fish. I found.
Pike's. Said book of obstetrics and Gynecology at pregnant women, such as mackerel and sardines good, but today I want to eat Pike.
I have. It's not buying a 3 tail.
About 300 yen. You can buy 3 tail in the eel, eaten out of roughly one-fifth the price. What's the difference.
While searching for cookpad teacher in some Smartphone coming to grilled, boiled and seasoned, and Sanma Kabayaki, and the items came out.
This is it.
Teacher recipes and my cooking skills, demon Stud missiles.
Go home, set the rice, start cooking.
Seasonings such as soy sauce, sugar, sake, carefully developed recipes to the original's help to come up with. Ginger.
This is without a doubt, would be delicious.
To accent cooked eel sauce and increasingly Japanese flavor.
Open the Pike nioroshi 1, take the bones carefully.
Burn the skin from sprinkled lightly flour turns baked from the angry eye, Brown in a frying pan over medium heat.
Pour in the Pike itself almost goes the heat, so here's the speed game.
Put seasonings and let heat and bubble while twirling and Pike.
Than I spend too much time and just tried to dip the sauce just spicy, so than as soon as possible on the chopped ginger.
Through too much heat the ginger flavor disappears.
In addition to the Pike itself too through the fire it strictly. Side 30 seconds. Once back, 30 seconds.
I think as well.
And Sanma Kabayaki sauce with rice just cooked to a turn and then add to the bowl.
Outrageous fine.
Where you thought you pepper while shopping, but I bought this bought not only a moment.
Anyway, Pike plump when you are in a just-in-time.
I thought that is too much dressing on the sauce before baking, lightly steamed and baked rather than into the frying pan.
The bride yesterday as well, delicious delicious made a fine amount. Smooth running.

thank you


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